top of page
  • Ekosistem Pest

Sinek İlaçlama ve Mücadele Yöntemleri

Yaz aylarında en çok şikayetçi olduğumuz türlerin başında Uçan Haşere Türleri yani Karasinek, Sivrisinek, Kulağa kaçan vb zararlılar.

En yoğun popülasyonu Sinekler gösteriyor. Sineklerin sıcaklıklara bağlı değişimleri ile birlikte

üreme dönemleri ve ergin zamanları ilkbahar ve yaz aylarında oluşuyor.


Sineklerin Ekosistemdeki rolü nedir?


Zararlı diye sınıflandırdığımız ve yaz aylarının korkulu rüyası olan sinekler aslında İnsanlığa ve doğaya büyük katkı sağlıyor.

Özellikle Kara sinek türleri Yüzeylerdeki mikrop bakteri ve hastalıkları çok düşük mikronlar

halinde temas yolu ile yaydıkları için İnsan Organizmasını bu hastalıklara karşı bağışıklık kazanması için bir nevi hazırlıyor. Sineklerin yaydığı çok düşük miktarlardaki zararlı organizmalara maruz kaldığımızda vücudumuz bu mikroplara karşı direnç kazanıyor ve daha fazla maruz kalmamız durumunda sinekler sayesinde aşılanmış oluyoruz:)


Yine de her sinek türü için böyle masum konuşmak tabi ki yanlış olur. Özellikle sivrisineklerin kan yolu ile taşıyıcılığı insan organizmasını ciddi tehdit edebilmektedir.



Sinek Mücadelesi Nasıl Yapılır?


En yaygın mücadele şekli özellikle şehir alanlarında ve toplu yaşam alanlarında Bulunduğumuz alanın sinek giremeyeceği şekilde izole edilmesi(Sineklik Teller,Hava Perdeleri vb.) Bu yöntem tüm kimyasal kullanımlarını azaltmakla beraber doğaya da zararlı toksik madde yaymadan Ergin dönemlerinde sinekleri evimizden ve yaşam alanlarımızdan uzak tutmanın en basit ve etkili yolu.


İkinci seçenek Sinek İlaçlaması, Kimyasal Mücadele Yöntemleri;


Özellikle Bahar aylarında sineklerin Üreme ve Yumurtlama döneminde Larva hallerinde uygulanan Larvasit vb. Kimyasallar. Bu ilaçlama sayesinde popülasyonları çoğalmadan sınırlı şekilde tutabilmemize ve Yoğun olacakları Ergin döneme geçişte korunmamamızı sağlıyor.

Sinek İlaçlamalarını Halk tipi kullanımda satışı olan ürünler ile kendimiz yapabileceğimiz gibi profesyonel kullanıma uygun kimyasallar ile daha uzun süre koruma sağlanabilir.Uzun süre koruma sağlayan bu ilaçlama yöntemleri tercih edilecekse muhakkak Biyosidal ürün olmasına ve uygulayıcıların Biyosidal Ürün Uygulama Ruhsatlarının bulunması dikkat etmelisiniz.


Üçüncü Yöntemimiz Kimyasal kullanmak istemeyenler için;

Organik Kara Sinek Tuzakları


Bu tuzaklar içindeki Rasyon sayesinde sinekleri cezbedici özelliğe sahip olurlar ve özellikle açık alanlarda büyük yarar sağlarlar. Genellikle Kova veya Huni şeklinde Plastik gövdelere sahip dış yapısı ve ağzındaki süzgeç benzeri konik şekilli uçkunun giriş yapacağı alanı barındırır. İçerisine konulan Organik Tuzak Yemi sayesinde Sinekler bu Kapanlara girer ve geri çıkamazlar. Bu şekilde kimyasal madde kullanmadan Sinek ve Uçan Haşere Kontrolü sağlanmış olur.


Sinek Mücadelesinde Hayvan Çiftlikleri Önlemleri;


Büyükbaş Küçükbaş ve Kanatlı Hayvan Tesislerinde Hayvanların daha elverişli koşullarda yaşamaları ve istenilen ürünlerde verimi arttırmak için Sinek mücadelesi geniş yer tutmaktadır.

Ticari tesislerde genellikle Sinek Tutucu Cihazlar(EFC-EFT) kullanılmaktadır. UV Florasan ve Yapışkan Levları sayesinde sineği kendine çekip yapışkan plakada hapsederler. En temel mücadele yöntemidir.

Hayvan çiftliklerinde sinek tutucu cihazların yanı sıra Sinek tutucu yapışkan levhalar ve Şerit Bantlar kullanılmaktadır. Bu ürünler genellikle Sarı renkli yüzeyleri ve kokusuz yapıştırıcıları ile dinlenmek için levhaya konan sinekleri toplamaktadır. Geniş çeşitliliği mevcut ve plakalar doldukça yenilenmekte olup yoğun popülasyonları azaltmaktadır.



Sinek Mücadelesinde Market, AVM, Otel vb İşletmelerde Çözümler;


Toplu yaşam alanları ve Ticari işletmelerde özellikle ortak kullanım alanlarında Sinek tutucu Cihazlar önerilmektedir.Steril oluşları ve kimyasal madde içermemeleri insan sağlığını korumada önemlidir.

Hava perdeleri dışarıdan iç alanlara gelebilecek Uçan Haşere Türlerini engellemektedir.

Düzenli atık (çöp) temizlikleri,gıda artıklarının düzenli ve hızlı şekilde çöp alanlarına götürülmesi, yoğun insan bulunan işletmelerde diğer sinek mücadelesi yöntemlerini destekleyen uygulamalardır.




Sinek türlerinin yaratabileceği zararlar ve korunma yöntemleri çevresel ve yapısal farklılıklar gösterebilmektedir. Mücadele aşamalarında Ruhsatlı firmalara danışmak en doğru yaklaşım olacaktır.











Ekosistem Pest Control

Hizmetleri 2021





bottom of page